Ankara'nın az bilinen yöresel yemeği: Öllüğün Körü
Telaffuz etmekte zorlanılan Öllüğün Körü yemeğinin adını birçok kişi duymadığını ve bilmediğini ifade ediyor. Aslında çoğu zaman sofralarımızda yer verdiğimiz bu yemeğin içeriğini duyunca "biliyordum" diyeceksiniz. Çünkü bu yemekte erişte ve kıyma ana malzeme ve aslında eriştenin üzerine kıyma koyuluyor ve Öllüğün Körü yemeği ortaya çıkıyor.
ÖLLÜĞÜN KÖRÜ ADI NEREDEN GELİYOR?
Adını duyanların suratını ekşittiği bu yemek, lezzetiyle çok konuşuluyor. Bu yemeğin adının nereden geldiği ise merak ediliyor. Yoğun bir zamanında kıyma ve erişteyle bir şeyler hazırlamaya çalışan bir kadına koşusu gider ve ona ne yaptığını sorar. Zaten işi başından aşkın olan ve o an bunalan kadın da bu soruya sinirlenir. Kadın, komşusunu başından savmak için sinirli bir şekilde "Öllüğün Körü" der. Bu yemeğin ismini yaşanan olay sonrası aldığı ve günümüze kadar böyle söylenerek geldiği bilinir.
Erişte üzerine kavrulmuş kıyma ile hazırlanan Öllüğün Körü yemeğinin ayrıntılı tarifi için gerekli malzemeleri ve yapılışını sizler için derledik.
ÖLLÜĞÜN KÖRÜ YEMEĞİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
200 gram kıyma
300 gram erişte
1 adet soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
8 adet kıyılmış ceviz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
İsteğe bağlı baharat
Birkaç dal maydanoz
ÖLLÜĞÜN KÖRÜ YEMEĞİ YAPILIŞI
İlk olarak kıyma ve zeytinyağını tavada kavurun. Kıyma rengini döndürünce soğanları ekleyin. Kavrulduktan sonra salçaları ekleyip karıştırın. Tuz, baharat, ceviz ve maydanozu ekleyip karıştırın ardından ocağı kapatın. Başka bir tencerede erişteyi haşlayın. Ardından süzülen erişteyi, 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı ile birleştirin ve iyice karıştırın.
Bir sonraki adımda fırın kabını yağlayıp içine kavrulan kıymayı dökün. Üzerine erişteyi döküp spatula yardımıyla bastırın. Yemeği önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Son aşama olarak yemeği servis edeceğiniz tabağa ters şekilde çevirin. Üzerine yoğurt ve salçalı sos yaparak bir de maydanoz serperek bu eşsiz lezzeti tadabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.